Bingöl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Çalıştayı Düzenlendi

Bingöl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Çalıştayı Düzenlendi

Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Veteriner Fakültesi ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Meslek Yüksekokulu iş birliğiyle düzenlenen "Bingöl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Çalıştayı" çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Bingöl Üniversitesi, Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Fırat Kalkınma Ajansı’ndan konuşmacıların yer aldığı çalıştayda, ilin gıda, tarım ve hayvancılık sektörlerindeki mevcut durum, karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri masaya yatırıldı.

Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik’in onursal başkanlığını üstlendiği çalıştayın koordinatörlüğünü Gıda, Tarım ve Hayvancılık MYO Müdürü Prof. Dr. Nusret Özbay yaparken, başkanlığını ise Dr. Öğr. Üyesi Alper Polat yürüttü.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Erdal Çelik, Bingöl’ün doğal kaynakları ve zengin florası ile ülkemizin önemli bölgelerinden biri olduğuna dikkat çekti. Bu kaynakların sürdürülebilir şekilde değerlendirilmesinin ve gelecek nesillere aktarılmasının herkesin ortak sorumluluğu olduğunu belirten Prof. Dr. Çelik, " Bugün, Bingöl Üniversitesi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Meslek Yüksekokulu ev sahipliğinde düzenlediğimiz bu çalıştaya çevrimiçi olarak katılan herkese şimdiden teşekkür ediyorum. Çalıştayımızda, Bingöl’ümüzün gıda, tarım ve hayvancılık alanlarındaki mevcut durumu değerlendirerek, sorunları ve çözüm önerilerini ele alacağız. Bu sayede, bölgesel kalkınmaya katkı sağlayacak önemli çıktılar elde etmeyi hedefliyoruz " dedi.

Gıda tarım ve hayvancılık konusunda yoğun çalışmalar yaptıklarını anlatan Prof. Dr. Çelik, “Sürdürülebilir tarım konusunda çalışmalarımıza hız vereceğiz yatay ve dikey tarımdan inovatif ve fütüristik yaklaşımların peşindeyiz. Bunların alt yapılarını oluşturduk şu anda üzerine doğru gidiyoruz, bu kapsamda tarım ve hayvancılıkta silikon vadisi benzeri bir teknoloji üssü oluşturmayı hedefliyoruz.” diye konuştu.

Çalıştayda; Bingöl ilinin bitkisel üretim, büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, arıcılık ve tarımsal destekler gibi önemli konu başlıklarının ele alınacağını belirten Prof. Dr. Nusret Özbay, çalıştayın en önemli hedeflerinden birinin, tarımın yoğun yapıldığı Bingöl’deki mevcut kapasitenin artırılması ve bu sektördeki tehditlerin önlenmesi için gerekli tedbirlerin belirlenmesi olduğunu vurguladı.

İki oturum halinde gerçekleştirilen çalıştayın ilk oturumu Prof. Dr. Nusret Özbay'ın "Bingöl’de Bahçe Bitkileri Tarımının Durumu, Sorunları ve Çözüm Önerileri" başlıklı sunumu ile başladı. Prof. Dr. Özbay’ın sunumunun ardından, Prof. Dr. Turgut Aygün, Bingöl’deki küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin mevcut durumu ve çözüm önerilerini ele aldı. Fırat Kalkınma Ajansı Bingöl Koordinatörü İsa Telimen, Bingöl ilindeki tarımsal desteklerle ilgili bilgi verirken, Dr. Öğretim Üyesi Münire Turhan, arıcılık alanındaki etkili çalışmaları değerlendirdi.

İkinci oturumda ise, Bingöl hayvancılığına genel bir bakış, tarla tarımının durumu ve değerlendirme imkânları, tarımın sorunları ve çözüm önerileri gibi konular ele alındı. Prof. Dr. Hüseyin Nursoy, Bingöl hayvancılığına dair genel bir değerlendirme yaptı, Prof. Dr. Hasan Kılıç ise Bingöl ilindeki tarla tarımının mevcut durumu üzerinde durdu. Ayrıca, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Veysel Kıtay, Bingöl’deki tarım sorunları ve çözüm önerilerini ele alırken, Doç. Dr. Hakan Keçeci koyun ve keçi işletmelerindeki sağlık sorunlarına çözüm önerileri sundu. Dr. Öğretim Üyesi Sedat Yelkovan ise arı sağlığını etkileyen sorunlar ve sürdürülebilir çözümler üzerine bir konuşma yaptı.

Çalıştay, konuşmacıların görüş ve önerilerini paylaşmasının ardından, katılımcılardan gelen soruların cevaplanması ve adından Koordinatör Prof. Dr. Nusret Özbay’ın kapanış ve değerlendirme konuşmasıyla sona erdi.