İpekböceklerimiz Koza Aşamasında
Yüksekokulumuz Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü bünyesinde, Bingöl il merkezinde ipekböceği yetiştiriciliğinin yapılıp, yapılmayacağının belirlenmesi amacıyla bir ön çalışma yürütülmektedir.
İpek böcekleri parlak, ince, güçlü bir lif kozasını örer. Böceğin vücudundan salınan bir salgıyla ürettiği iplik şeklindeki bu koza ipeğin ham maddesini oluşturmaktadır. İpek böceğinin yaptığı tek kozadan yaklaşık 1000 metre ipek teli elde edilir ve bu tel daha sonra lifler halinde üretimde kullanılır. Üretimi büyük emek isteyen ipeğin 1 kilogramı için yaklaşık 6000 tane koza kullanılır.
Konu hakkında bilgilendirme yapan Yüksekokul Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Erdal Çaçan “Yüksekokulumuz Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü bünyesinde yürütülen ön çalışmada dut ağacının yaprakları ile beslenen ipekböcekleri 40 günlük bir besleme aşamasından sonra koza örmeye başlamıştır. Üretim süresi boyunca hastalık, zararlı veya olumsuz hava koşullarından kaynaklı herhangi olumsuz bir durumla karşılaşılmamıştır. Sonuç itibari ile Bingöl il merkezi koşullarında ipekböceği yetiştiriciliğinin başarılı bir şekilde yapılabileceği anlaşılmıştır.” dedi